Verkkopalvelun etusivu on vasta sivuasia

Nettisivuista liikkuu itsestäänselvyyksiä tai jopa suoranaisia myyttejä, joiden olemassaoloa harvoin tulee kyseenalaistettua. Yksi niistä on etusivun tärkeys.

Onko etusivu on saitin tärkein sivu?

Väite etusivun etusijasta kummittelee ihmisten – ja erityisesti ylläpitäjien – mielessä vuodesta toiseen. Väite ei varsinaisesti ole väärin, mutta se on väärin asetettu.

Vaikka metsässä olisi yksi puu muita korkeampana, miksi se olisi metsän tärkein puu?
Saitin uudet käyttäjätKun tarkastellaan saitille saapuvia uusia käyttäjiä, etusivu saa laskeutumisliikenteestä (landing-page) vain noin 20%. Se on totta kai yksittäisistä sivuista suosituin, mutta ei sivutyypeistä. Jos kaikki blogit lasketaan yhteen, laskeutumisliikennettä kertyy niille jopa 70%.

Se tarkoittaa, että yli kolme kertaa enemmän ihmisiä tutustuu yritykseesi ja sen sivustoon blogikirjoituksen, kuin etusivun kautta.

Yhdellä blogikirjoituksella ei siis juuri ole merkitystä. Mutta blogisivun sivupohjan tulee olla optimoitu ohjaamaan käyttäjän mielenliikkeitä yrityksen liiketoimintatavoitteiden mukaiseksi.

Jokaisen sivun tulee löytyä kolmen klikkauksen päästä

Toinen myytiksi noussut tekijä liittyy yhden sivun saavutettavuuteen ja navigaatioon. Tämä maksiimi on peräisin 90-luvulta ja Jakob Nielsenin prinsiipeistä. Monet Nielsenin ajatukset ovat olleet välissä lähes saavuttamattomissa taulukkotaiton vuoksi, mutta mobiiliresponsiivinen lähestymistapa on tuonut ne jälleen ajankohtaisiksi.

Kolmen klikkauksen sääntö on mielestäni kuitenkin sitoutunut siihen aikaan, kun yhdellä sivustolla sivuja oli hyvin rajallinen määrä. Kolmen klikkauksen periaatteen taas voi toteuttaa monellakin tapaa.

Tähän on käytännössä kolme ratkaisua

  1. käytetään framea
  2. tehdään pirun iso pudotus- tai haitarinavigaatio
  3. käytetään sisäistä hakukonetta

Sisällysluettelo frameen tai pudotusvalikoihin

Framen eli kehyksen käyttäminen navigaatiossa on niin ysäriä että se todennäköisesti tulee muotiin ihan kohta.

oldie-website

Silloin koko sivun navigaatio kirjoitettiin yhteen tiedostoon, jota pidettiin koko ajan näkyvissä sivun reunassa riippumatta miten käyttäjä saitilla liikkui. Usein kävi myös niin, että kehykset jäivät päälle vaikka käyttäjä poistui toisellekin sivustolle. Oli myös hyvin hankalaa saada navigaatio näkymään silloin, kun käyttäjä saapui yksittäiselle sivulle hakukoneen kautta. Ja siis ilman frameset-tiedostoa.

Nykyään toteutetaan melkein sama asia erilaisina palvelinpäässä renderoituina pudotusvalikkoratkaisuina. Kiivaimmat näistä pysyvät paikallaan sivua vieritettäessä. Mitä enemmän sivuja navigaatioon laittaa, sitä useampaan paikkaan käyttäjä yhdellä klikkauksella pääsee. Mutta onko se sitten hyvä asia?

Ostakee ostakee!!

Markkinoinnin katalogimalli on esitellä kaikki tuotteensa ylisanoin kuin torilla konsanaan. Pitää vaan toivoa käyttäjän valitsevan niistä sen joka häntä itseään sillä hetkellä kiinnostaa.

Kun ottaa huomioon sen, että käyttäjä ei saavu saitille mykkänä etusivun kautta, meidän pitäisi jo tietää, mikä käyttäjää kiinnostaa.

Ja kun tietää mitä asiakas haluaa, turha häntä on häiritä väärillä asioilla.

Jos käyttäjä saapuu sivulle jonkin yksittäisen ongelman kimpussa painivan sivun kautta, hänelle on ihan turha näyttää linkkejä millekään muulle sivulle. Hänelle tulee näyttää vain niitä sisältöjä ja elementtejä, jotka edistävät sivuston tavoitetta ja konversiota. Jokainen on oman onnensa seppä, kotisivuillaankin.

Zapier.com/blog on häiriötekijöiden poistamisen mestari

Zapierin blogi on mielestäni erinomaisesti rakennettu liidigenerointimasiina. Blogikirjoituksen navigaatiosta pääsee vain kahteen paikkaan: ylöspäin saitin hierarkiassa.

Ei toisiin blogeihin, ei kategorioihin, ei yrityksen palvelusivuille tai mihinkään muualle.

Kirjoittaja on voinut liittää kirjoituksensa pohjalle muutaman linkin muihin hyödyllisiin kirjoituksiin. Uutiskirjelistalle liittymiseen taas ohjataan kirjoituksen ylä- ja alapuolella ennen kommenttiosuutta. Mutta vain jos selaimesta ei uutiskirjeliittymisen cookie-tiedostoa vielä löydy.

Blogien pääsivullakaan ei ole muita navigaatioita kuin logoon piilotettu etusivun linkki. Ensinäkymän vie taas uutiskirjelistan liittyminen, kakkosnäkymän testimoniaalit. 3-4 ruudullisen jälkeen on uusi uutiskirjelistalle liittymisen lomake ja vasta sitten aletaan listata uusimpia blogikirjoituksia. Eri kategoriat on tässä esitetty välilehtinä. Itse kirjoituksessa kategorioitahan ei esitelty.

Zapierin tuote-, palvelu- ja yritysesittelyt löytyvät vasta yrityksen varsinaiselta etusivulta asti. Tai sitten kaikkien sivujen korkeasta footerista. Käytännössä siis kaikki on edelleen saavutettavissa kolmella klikkauksella. Mutta käyttäjää ohjataan hyvin varmoin ottein kohti sivuston liiketoiminnan konversiopistettä.

Hyvä hakukone toimii käyttäjien ja ylläpidon eduksi

Sisäinen hakukone on hyvä varasuunnitelma silloin kun palvelupolku syystä tai toisesta ei kohtaakaan käyttäjän tarvepolun kanssa. Palvelun ja tarpeen ristiriita synnyttää särön asiakaskokemukseen. Se luo epäluottamusta, joka pitää ratkaista. Muutoin käyttäjä karkaa saitilta, vaikka itse tuotteet olisivat miten hyviä tahansa.

Sisäinen haku on myös hyvä keino havainnoida käyttäjän sitoutumista. Ensimmäistä hakuaan täsmentävä käyttäjä on jo hyvin sitoutunut asiaansa ja todennäköisesti hyvin pitkällä psykologisessa ostoprosessissaan.

Yhteenveto

Saitin sivujen tärkeysarvoa voi määrittää useilla tavoilla. Monilla niistä etusivu ei ole tärkein sivu. Ei ole myöskään mitenkään tarpeellista tunkea navigaatiota täyteen tavaraa vain siksi, että käyttäjä voisi helpommin löytää häntä kiinnostavan sisällön.

Hän on sen löytänyt jo ennen saapumistaan sinun saitillesi.