Sopiiko MailChimp minun sähköpostimarkkinointini työkaluksi?

MailChimp on defacto aloitusohjelma kun puhutaan sähköpostimarkkinoinnista. Miksi ei olisikaan. Se on alkuun ilmainen, siinä on noin miljoona integrointia ja tonnikaupalla ominaisuuksia, joita ei välttämättä löydy saman kaliiperin kilpailjoilta.

Otetaan esimerkiksi AB-testaus. Hubspotin kohdalla AB-testaustoiminnallisuus on mukana vasta Enterprise-tason tuotepaketissa.

Älä ikinä hassaa mahdollisuutta oppia asiakkaistasi lähettämällä kaikille identtinen uutiskirje. Klikkaa ja Twiittaa

mailchimp-ab-testingLähetä vaikka puolelle erilainen otsikko ja vertaa kumpi viesti avataan useammin. Jos listasi on riittävän iso, voit tehdä AB-testin vain osalle käyttäjiä, jolloin MailChimp lähettää voittajaversion lopuille vastaanottajille.

Eri otsikon lisäksi MailChimpin perusominaisuudet tukevat eri kellonaikaan, eri lähettäjänimellä tai kokonaan eri sisällöllä tehtyjen viestien AB-testausta.

MailChimpin hinta on sopiva

MailChimp on ilmainen 2 000 vastaanottajaan asti, joille voi lähettää yhteensä kuukaudessa 12 000 yksittäistä viestiä. Siis keskimäärin kuusi viestiä per vastaanottaja.

Eikä rajan ylittäminen ole suuri ongelma sekään. Esimerkiksi 2 500 vastaanottajaa maksaa kuukaudessa noin 27 euroa.

Maksaa voi myös kulutuksen mukaan (pay-as-you-go), jos käyttäminen on satunnaista. Käytännössä tämä tarkoittaa isoja listoja, joille lähetetään esimerkiksi vain muutama viesti vuoden aikana.

Esimerkiksi 5 000 asiakkaan lista maksaisi kuukausittain 46 euroa (552 euroa vuodessa), mutta jokaiselle lähetetty kvartaalitiedote (4 x 5 000 = 20 000 viestiä) 230 euroa vuodessa.

Kustannusta voi edelleen pienentää kikkailulla.

Kuukausittaisen maksukin voi näet keskeyttää väliaikaisesti kaksi kertaa vuodessa. Jos siis lähettää puolivuosittaistiedotteita, sen voisi periaatteessa hoitaa kahdella 27 euron kuukausierällä. Väliajalla ei voi lähettää yhtään sähköpostiviestiä, mutta järjestelmä ottaa vastaan uusia vastaanottajia ja lähettää heille tervetuloviestit.

Maksullista tiliä ei voi enää uudelleen muuttaa ilmaistiliksi. Periaatteessa voisit kuitenkin rekisteröidä kaksi ilmaistiliä, joissa kussakin on omat vastaanottajansa.

Käytännössä kikkailun tuottama vaiva ja virheen mahdollisuudet kuitenkin saattavat ylittää saavutetun säästön.

Lyhyt MailChimpin kilpailijavertailu

Vertailun vuoksi sanottakoon että 5 000 asiakkaan lista maksaa Dripillä 99 dollaria, ConvertKitillä 79 dollaria ja Routella 75 dollaria, sekä Hatchbuckilla 199 dollaria.

Dripiä, Routea ja Hatchbuckia voikin pitää enemmänkin markkinoinnin automaatiojärjestelmänä, kuin pelkkänä sähköpostimarkkinointiohjelmana. Dripissä ja Hatchbuckissa on myös liidien pisteytysjärjestelmä (lead-score).

MailChimpin suosio takaa integrointivaihtoehdot

Edullisuuden tai jopa ilmaisuuden, sekä aiemmin mainitun AB-testiominaisuuden lisäksi MailChimpin ehdottomana valttikorttina on järjetön määrä erilaisia integraatioita.

Todennäköisesti ei ole olemassa sellaista lidigenerointijärjestelmää, joka ei osaisi lähettää ainakin osaa tiedoista automaattisesti MailChimpiin. Jopa aiemmin mainitsemani ConvertKitin saa integroitua MailChimpiin. Tosin enimmäkseen sillä tarkoituksella, että siirtää asiakkaansa MailChimpista uuteen järjestelmään.

Tee liittymislomakkeet paremmin

Asiakaskokemuksen vuoksi ei ole järkevää lähettää käyttäjää MailChimpin sivustolle täyttämään uutiskirjelistalle liittymislomaketta.

MailChimpin sivuilla olevalta liittymislomakkeelta nimittäin puuttuu sinun sivustosi graafinen ilme, eikä käyttäjä välttämättä palaa takaisin sivustollesi. Lomakkeelta puuttuu myös sinun oma web-analytiikkasi (esimerkiksi Google Analytics), etkä siis pysty mittaamaan liittymiseen tai sen keskeyttämiseen liittyneitä syitä.

Onkin siis huomattavasti järkevämpää pitää liittymislomake omalla sivustollasi. MailChimp antaa mahdollisuuden luoda lomakkeen html-koodin, joka upotetaan sivuun. Vielä tätäkin parempi ratkaisu on käyttää sivustollasi muutoinkin käytössä olevaa lomakejärjestelmää ja lähettää tiedot siitä MailChimpiin. Näin sekä graafinen ilme, että käyttäjäkokemus pysyy loogisena.

Liitä MailChimp WordPressiin

Itse olen WordPressissa kokeillut muun muassa näitä järjestelmiä

  • Contact Form 7
  • Ninja Forms
  • Leadin
  • Sumome

Contact Form 7 (CF7 tai WPCF7) ja Ninja Forms ovat tavallisia palautelomakejärjestelmiä, joita voi käyttää myös sähköpostiosoitteiden keräämiseen. MailChimp-integraatio vaatii erillisen lisäplugarin.

Leadinilla ja erityisesti Sumomella on lukuisia muun sivuston päälle tulevia pop-up-lomakeratkaisuja, joiden konversioprosentti on yleensä tavallista sivupalkissa olevaa lomaketta suurempi. Leadin ja Sumome sisältävät valmiit API-asetukset MailChimpille eikä erillistä lisäplugaria tarvita.

Dripin tavoin Leadin lisäksi seuraa käyttäjiä aina kun he vierailevat sivustolla. (Routekin mittaa tätä, mutta seurannan asentaminen on turhan monimutkaista ja perustuu enemmänkin tapahtumiin kuin sivulatauksiin.) Leadin toimii Hubspotin alaisuudessa ja tulee todennäköisesti jossain kohtaa integroitumaan kokonaan emäjärjestelmäänsä.

Kerää MailChimp uutiskirjetilaajia Twitteristä

Edellisten lisäksi MailChimpin uutiskirjetilaajia voi kerätä myös Twitter-tilien avulla.

Käytännössä pitää siis tehdä Twitter-mainos, jonka yhteydessä on liittymispainike. Twitter välittää käyttäjätiedot MailChimpiin, eikä käyttäjän itsensä tarvitse enää uudelleen antaa tietojaan.

Twitterin (tai Facebookin tai Google-tilin) käyttäminen kirjautumistietona suoraan omalla sivustolla todennäköisesti pitää kierrättää jonkin muun järjestelmän kautta.

Kenelle MailChimp sitten sopii?

MailChimp on ehdottoman riskitön tapa aloittaa sähköpostimarkkinointi.

Se saattaa kuitenkin olla käyttäjälle vähän kömpelön oloinen. Kun asiakasmäärät, tietotaito ja nälkä ajan myötä kasvavat, MailChimp on haluttaessa suhteellisen kivuton vaihtaa myös muihin järjestelmiin.

Siinä mielessä MailChimp on defacto sähköpostimarkkinoinnin aloitusohjelma, joka venyy tarpeidesi mukaan.