#RIPtwitter – Reaaliaikainen livefiidi muuttuu algoritmin suodattamaksi

twitter-emergesTwitterin käyttäjäkunta on kasvamassa niin isoksi, että yhden twiitin aikaikkunaa käsitellään sekunneissa. Jo aiemmin twiittivirtaansa on voinut käsitellä erilaisissa listoissa, mutta suuri osa käyttäjistä ei niin tee.

Twitterillä onkin suuret paineet muuttaa suora live-uutisvirta Facebookin tavoin ohjelmalliseksi virraksi.

Karman lain mukaan asiasta keskustellaan paljon juuri Twitterissä ja keskustelut löytää hashtagilla #RIPTwitter

Tuleva algoritmi arvioi käyttäjän lukutottumuksia ja näyttää hänelle hyödylliseksi arvioimaansa materiaalia.

Tosin, näinhän Twitterin mainokset toimivat jo nyt. Ne arvioivat käyttäjän itsensä twiittaamia avainsanoja tai hashtageja, tai reagoimista toisten twiitteihin, jotka sanoja sisältävät.

Screen Shot 2016-02-11 at 12.10.51Itse menin kerran uudelleentwiittaamaan linkin vektorigif-animaatioon, missä täydelliset matemaattiset muodot liikkuivat harmoniassa toisiinsa törmäämättä. Twiitissä oli sanat ”mathematics porn” ja käytin seuraavat kolme päivää erilaisten arabi-skandinaavisten yhteistyögiffien sulkemiseen.

Todennäköisesti muokattu algoritmifiidi tulee olemaan edes jollain tapaa valinnanvarainen ominaisuus, kuten se on Facebookissa ja LinkedInissä. Mutta kuten kummassakin näistä, se tulee todennäköisesti myös olemaan oletusominaisuus, joka pitää erikseen kytkeä pois päältä.

Mitä tämä tarkoittaa yksittäiselle käyttäjälle tai mainostajalle?

Yksinkertaistettuna yleisö supistuu. Ei ole enää mitään takeita siitä, että kaikki tuhat seuraajasi näkevät twiittisi.

Toisaalta, ne ihmiset, jotka twiitin saavat, todennäköisesti näkevät sen pidempään.

Vaikka algoritmifiidi kuulostaa sensuroidulta ja rahastukselta, se ei välttämättä ole myöskään huono asia.

Tällä hetkellä suuri osa omasta twitter-fiidistäni on peräisin samoilta markkinointiasiantuntijoilta, jotka massapostaavat vanhoja blogipostauksiaan erilaisten automaatioiden avulla. Sisällön lapioiminen Twitteriin on ollut niin helppoa, että on jo aikakin että väliin tulee jonkinlainen älysuodatin.

Trenditutkijoiden puolelta Twitterin reaaliaikaisfiidi on kuitenkin ollut hyvä asia. Siitä on nopeasti pystynyt päättelemään kuumia keskustelunaiheita, jotka ovat eskaloituneet eksponentiaalisesti. Aihiot pysyvät lämpiminä edelleen, mutta ne kuumiksi ne syttyvät vain jos algoritmi antaa niille kriittisen massan leimahdukseen.

Milloin #RIPTwitterin algoritmifiidi tulee?

Mieleni tietysti tekisi sanoa, että se on jo käytössä. Jossain. Siis noin testimielessä.

Screen Shot 2016-02-11 at 12.41.16

Twitterin toimitusjohtaja Jack Dorsey sanoi muutama päivä sitten, että Twitter ei ole ollut muuttamassa fiidiään ensi viikolla. Sittemmin hän on korjannut lausuntoaan ja puhunut livefiidin puolesta.

Keskustelut käyvät kuumana.

Kuinkas muuten.