Lapsi ei opi harjoittelemalla vaan leikin ja tekemisen kautta

Itse olen oppimistavoiltani vähän teoreettinen, tietoon ja oikeisiin tapoihin nojautuva. Haluan tietää edes osan faktoista ennen yrittämistä. Kuusivuotias tyttöni taas luulee osaavansa jonkin asian nähtyään sen kerran. Pettymys on kova, kun polkupyöräily ei sujunutkaan samalla tapaa, miltä se isojen tyttöjen tekemänä näyttää.

Harjoitteluun ollaan jo pari vuotta yritetty houkutella perinteisin keinoin: uhkaillen, lahjoen ja kiristäen. Lisäksi ollaan vedottu polkupyöräilytaidon ällistyttävään hienouteen sekä kateuteen, kun jo pikkuvelikin melkein osaa. Välillä syytetään pyörää tyhmäksi, mutta lopulta tilanne kulminoituu siihen, että halua harjoitella ei ole, ja mikä tahansa vastoinkäymisen mahdollisuuskin on hyvä tekosyy lopettaa.

Uusi pyörä on täydellisen kokoinen ajamiseen, mutta näemmä opettelemiseen tarvitaan vielä pienempi munamankeli. Vaikka isoveljen vanhalla pyörällä polvet tulevat suuhun ja kolahtavat ohjaustankoon, on se täydellinen kick-biken (polkupyörä missä ei ole polkimia) korvike. Ensin vedettiin pihalla mäkeä alas satulassa istuen ja jalat tukevasti maassa. Sitten kun ne polkimet kuitenkin oli siinä tiellä, piti niistäkin vähän polkasta. Liikkeelle lähtö onnistuu nyt huomattavan mutkattomasti sekä vasemmalla, että oikealla polkimella aloitettuna. Niin kauan kuin tie on suora ja tasainen, tyttö polkee vaikka Kiinaan saakka. Osaamisen riemu on käsinkosketeltava ja nälkä lisäoppimiseen suuri. Mä en koskaan lopeta harjoittelua! luvataan.

Jarruttaminen ja kääntyminen on kuitenkin hankalaa. Piirsin jalkapallokentän hiekkaan kymmenmetrisen kahdeksikon, jota seurata. Ajattelin, että siinä tulee samalla kurveja sekä vasempaan että oikeaan. Se ei sopinut neidin pirtaan.

Yksityiskohtainen täsmäharjoite jäi hiekkaan ja me ajettiin tytön kanssa pieni lähiölenkki. Silleen ne lapset oppii.

Täytyy vaan pitää huoli siitä, että noilla lenkeillä ei oikeasti olla menossa minnekään, sillä perillepääsyllä ei oikein voi olla aikataulua eikä edes varmuutta. Prinsessa saattaa milloin tahansa huomata nukkuneensa herneen päällä.

Luulen että tänään oli oppimisen päivä ihan kaikilla. Pikkuvelikin rupesi jo kick-biken päällä tavoittelemaan haamupolkimiaan.