Hubspot: inbound-markkinoinnin leatherman

Takana on tiukka päivä Helsinki-HUG:in inbound-markkinoinnin ja erityisesti Hubspotin gospelin äärellä. Keräsin päivän aikana vain yhden käyntikortin, mutta jaoin muutaman. Tärkeämpää kuitenkin taitaa olla se, että osallistuin tapahtuman hashtagilla varustettuun Twitter-keskusteluun, sekä aloin seurata kaikkia muita keskusteluun osallistuneita. Tuttuun tapaan Hubspotin oma edustaja esittelee softaa vähän samoin, kuin yläasteen atk-opettaja Mikromikkoa. ”Kun tästä napista painaa, niin saa a-kirjaimen. Kun painaa pitkään, saa monta a-kirjainta.” Mikä siinä on, että asioista ei voi aikuisille ihmisille antaa kokonaiskäsitystä ja vasta sitten alkaa esitellä tuoteominaisuuksia? Sitähän se Hubspotkin on: tuote. Softatuotteen lisäksi Hubspot on myös inbound-uskonto. Testify!

Mitä on inbound-markkinointi

Hubspotin materiaaleissa on paras näkemäni konversiosuppilon tai ostoportaikon luonnostelma. Askeleet ovat

  1. Awareness
  2. Consideration
  3. Decision

Se on paras siksi, että mukana on vain kolme vaihetta. Yhtään enemmän on yksinkertaisen asian monimutkaistamista ja yhtään vähemmän on siinä oikomista.

Inbound- ja sisältömarkkinoinnin strategioiden oppien mukaisesti asiakasta kosiskellaan sisällöllä. Se on kuin verkkojen heittämistä veteen, missä kukaan ei tunne yksittäistä kalaa. Verkon silmäkokoa muuttamalla saadaan kuitenkin optimoitua saalistusväline jotakuinkin vastaamaan kohderyhmän keskimääräisiä speksejä.

Kun vierailija tavalla tai toisella havaitaan käyttämästä sisältöä, hänet merkitään, ja hänelle aletaan kohdentaa personoidumpaa viestiä. Vierailijan erilaisten toimenpiteiden perusteella hänestä kerätään lisää tietoja, ja hänelle annetaan lead-score-pisteitä. Kun potti on riittävän iso, vierailija katsotaan riittävän kuumaksi kontaktiksi, jotta häneen kannattaa ottaa manuaalisesti yhteyttä. Kaikki on tähän asti toiminut täysin automaattisesti.

Paraskin järjestelmä on vain yhtä hyvä kuin käyttäjänsä. Rdigon Markus Westerlund on siitä hyvä esimerkki. Miltei seniori-ikäinen liikkeenjohdon huippukonsultti otti ja käänsi Hubspotin volat kaakkoon melkein yhdessä yössä.

Hubspot ei tee ihmeitä, eikä yksinään lämmitä satunnaista vierailijaa kuumaksi liidiksi. Siihen tarvitaan sisältöä prosessin eri vaiheisiin, sekä myös suunnitelma (ja näkemys) siitä, millainen prosessi asiakasta odottaa. Hubspot on kuitenkin varteenotettava vaihtoehto kun inboundille etsitään tukivälineitä. Sillä on kaksi selkeää myyntiargumenttia: se opettaa inbound-strategiaa ja se on yksi laatikko, mistä löytyy useampi tarvittava työkalu. Netistä löytyy koko joukko yksittäisiä työkaluja, jotka ovat Hubspotia parempia omalla osa-alueellaan. Mutta on huomattavasti vähemmän niitä työkaluja, jotka tarjoavat kaiken kerralla. Hubspot ei ehkä ole työkalupakin terävin ruuvimeisseli, mutta monipuolisin leatherman tai sveitsinlinkkari.

Mitä Hubspot maksaa ja mistä sen saa

Hubspotista löytyy 3-4 eri versiota, joilla on oma kuukausihintansa. Versioita muokkaamalla hinnan saa muutamasta kympistä (64 € start-upeille) pariin tuhanteen euroon (1 920 € enterprise) kuukaudessa. Eri versioiden raja muodostuu käytännössä sisäänotettavien kontaktien määrästä, mille saa myös lähettää kymmenkertaisen määrän sähköposteja. Start-uppien versio on kampanja-alennus, ja sitä pitää erikseen anoa. CRM-osuus on käytettävissä kokonaan ilmaiseksi. Pitääkin kokeilla sitä non-profit urheiluseuralla.

Hubspotin saa suoraan Hubspotilta. Valinnassa, käyttöönotossa ja kouluttamisessa avustaa kotimainen partneri, joka ei hehkuta pelkkiä ominaisuuksia. Ohjaan sinut sellaiselle, jos haluat.