HubSpot: inbound-markkinoinnin helmi vai bulkkipaketti

Läpäisin tänään HubSpotin testin ja suoritin Inbound Certificaten 80/100 pisteellä. Hyvä minä!

HubSpot on aiheuttanut minulle ristiriitaisia tunteita jo jonkin aikaa. Firma itse ei ole onnistunut myymään tuotetta minulle henkilökohtaisesti. Töissä osaa HubSpotin ominaisuuksista tulee käytettyä päivittäin, mutta kokonaisuudesta ei tunnu saavan selvää edes kysymällä. Osittain varmaan siksi, että en ole ollut mukana niissä alkuvaiheissa, kun järjestelmää otettiin käyttöön. Ei sillä, että kysymystä tietoisesti välteltäisiin, mutta jotenkin keskustelu ajetaan taas samaan koulutusputkeen. Toisaalta, en ole saanut kokonaiskuvaa tuotteesta edes sen kotisivuilta.

Mutta onhan se siinä. Rivien välissä toki. Navigaatiota tarkastelemalla tuote on 10/12 osaa markkinointialusta, 1/12 osaa CRM-järjestelmää ja 1/12 osaa edellisiä osia yhdistelevä Chrome-selaimen laajennus.

HubSpot.com screenshot
10/12 osaa Hubspotista on markkinointialustaa

Markkinointialusta kolmelta kantilta

HubSpotin koko maailma pyörii inbound-markkinoinnin puolella. HubSpot on erinomainen kaikki-yhdessä-ratkaisu tilanteeseen, jossa ei vielä ole mitään. Se opettaa käyttäjäänsä ajattelemaan inbound-strategian mukaisesti houkuttelun, tietoisuuden, pohtimisen ja lopulta päätöksen kautta. Jopa siinä määrin, että sen omatkin sivut annostelevat tietohippusia pakottaen vierailijaa Buyer Persona Journeyhin. Minä ilmeisesti en sovi sen segmentteihin, tai olen ns negatiivinen buyer persona.

Sen lisäksi, että HS opettaa käyttäjälle mitä inbound-markkinointi on, se näyttää kädestä pitäen teknisiä ratkaisuja sisällön optimoimiseen niin hakukoneiden kuin käyttämisenkin osalta. Se laskee otsikon pituuksia, avainsanojen esiintymistä ja call-to-action-painikkeiden määrää. Valitettavasti se myös tekee huonoa HTML:ää, mikäli sellaisesta on kiinnostunut. Mietin myös, miten nopeasti HS reagoi esimerkiksi Googlen antamiin uusiin suosituksiin.

Kolmas asia, minkä HubSpot käyttäjälleen tarjoaa, on varsinaiset työkalut sähköpostien, laskeutumissivujen ja blogien kirjoittamiseen. Blogeja pyöritetään omalla alidomainillaan ja laskeutumissivut omallaan, mikä noin SEO-näkökulmasta on väärä ratkaisu. Mutta kuten HubSpot asian ilmaisee, sisältöä pitää tehdä käyttäjiä, ei hakukoneita varten.

Pakollinen CRM-osuus

Markkinointialustan lisäksi HubSpotista löytyy myyntialusta. Käytännössä se on sähköpostidomainien perusteella kartoitettu asiakas-, yritys- ja diilikortisto. Puhelut ja tapaamiset, sekä muuten vaan muistiot on helppoa kirjoittaa jälkikäteen, mutta sähköpostien tuominen järjestelmään tapahtuu käytännössä lähettämällä sen sinne piilokopiona (bcc). Asiakkaan lähettämiä sähköposteja järjestelmään ei saa (lue lisää lopusta). Kaikki merkinnät ilmestyvät yrityksen uutisvirtaan.

Sekä asiakasta itseään, että häntä koskevia diilejä seurataan myyntisuppiloissa. Työntekijän panosta ja tavoitteita voi seurata jokseenkin reaaliaikaisesti.

Omille työntekijöille voi määrätä tehtäviä, mutta tehtävän sisällä ei voi olla enää alitehtäviä, eikä sille voi kirjoittaa kommentteja. Omassa projektityössäni tämä on suuri miinus, mutta saattaa toimia ihan hyvin esimerkiksi vakuutusyhtiön call-centerissä, jossa tehtävän suuruusluokka on ”soita tälle asiakkaalle” -tyylinen. Ilmeisesti järjestelmää voi käyttää myös puhelimena suoraan, mutta se todennäköisesti tarvitsee jonkin integraation.

Integraatiot on yksi HubSpotin vahvuuksista ja samalla selitys puutteelliselle CRM-järjestelmälle. Järjestelmästä löytyy valmiit integraatiorajapinnat tusinalle sovellukselle ja Zapierin kautta niitä löytyy vielä lisää. Kun vihdoin löysin yhden järjestelmää kokonaisuutena kuvaavan (HubSpotin oman) youtube-videon, siinä itseasiassa kehotettiin integroimaan HubSpot Salesforceen.

Varsinaisen CRM-kilkkeen lisäksi HubSpotin navigaatioista löytyy Sidekick. Se on Chrome-selaimeen tarkoitettu laajennusosa, joka toimii pienenä apumiehenä asiakkaan seuraamisessa. Sen lisäksi että sillä voi helpommin lähettää sähköpostit CRM:ään, se myös kertoo milloin asiakas sähköpostin avaa tai käy yrityksen verkkosivuilla. Sidekick myös kahlaa läpi työntekijän milloinkin lukeman nettisivun ja etsii sieltä yhteystietoja. Niitä verraten sitten sekä omaan järjestelmään, että (ymmärtääkseni myös) johonkin yritystietorekisteriin. Itse käytän webmailia Safarilla, johon Sidekickiä ei saa. Chrome-laajennuksen ilmoitukset kuitenkin näkyvät tyylikkäästi kaikilla desktopeilla.

Sidekickin omissa tutoriaaleissa kerrotaan, kuinka asiakkaan työntekijälle lähettämän sähköpostiviestin voisi jälkikäteen forwardoida HubSpot CRM:n bcc-osoitteeseen, mutta minä en ole saanut sitä toimimaan. Myöskään HubSpotin oma kouluttaja ei tiennyt asiasta mitään. Sidekick ilmeisesti ei ole ihan HubSpotin oma projekti.

Lopullinen arvosana

Onko se HubSpot nyt hyvä vai ei, kysyt kuitenkin. Vastaus on, että se riippuu siitä mitä on hakemassa. Netistä löytyy sivustoja, joissa HubSpotin myyjiä kuvataan aggressiivisiksi ja järjestelmää kalliiksi. Osa sivuista on jo joitakin vuosia vanhoja, joten myyjien taso on todennäköisesti saatu kuntoon. Toisaalta, kuten yllä olen kuvaillut, HubSpotin väen ajattelumalli tuntuu olevan vähän putkimainen.

Graalin malja se ei ole. Tahoille, joilla jo on käytössä blogit ja strateginen optimointitietämys ei se tarjoa paljoakaan uutta. Niille, jotka vasta ovat kasvamassa markkinoinnin digiaikaan, järjestelmä on helppo tapa aloittaa moderni strategia, sekä sisällön tuottaminen ja asiakkaiden houkuttelu.