Hotjar: tyhjä purkki vai vuoden kehitystyökalu

SuperAnalytics.fi lämpökarttaHotjar on uusi maltalainen työkalu surffaajan käyttäytymisen seurantaan. Tiimi on ollut yhdessä noin vuoden, ja nyt jo palvelu on suljetussa beta-vaiheessa. Kukin käyttäjä voi kutsua palveluun kolme uutta käyttäjää. Betavaiheen jälkeen palvelua voi jatkaa 29 dollarin kuukausihintaan tai rajoitetulla ilmaisversiolla. Ei siis mikään kallis paketti. (Kirjoitettu alunperin Super Analyticsin blogiin.)

Betavaiheesta puuttuu vielä jotain toiminnallisuuksia, mutta jo kaksi supereinta toiminnallisuutta ovat hinnan väärti. Käyttäjän hiirenliikkeiden, klikkausten, sormitäpäytysten ja sivuvieritysten perusteella luodulla lämpökartalla saadaan yleisnäkemys siitä, mitkä osiot jäävät vaille käyttäjän huomiota tai mitkä ovat asiakkaille tarpeellisia sivuston kehittäjän mielipiteistä huolimatta. Järjestelmä erottelee resoluution mukaan neljä eri päätelaitetyyppiä.

Varsinainen orwellilainen kilke on kävijäsessioiden videotallenteet. Betaversio antaa mahdollisuuden tuhannen session tallentamiseen. Videota voi katsella parhaimmillaan nelinkertaisella nopeudella ja liikkumattomat kohdat yli hyppien. Aikajanalta näkee niin ruudunvierittämiset kuin hiiren klikkauksetkin. Eri tallenteita voi etsiä filttereiden avulla ja hyviä tallenteita voi merkitä tähdellä myöhemmin helpommin löydettäviksi.

Kumpikin toiminnallisuus on oiva tapa oppia ymmärtämään miten käyttäjät sivustoa oikeasti käyttävät. Hotjarista löytyy myös konversiosuppilon analysointia, mutta käytännössä samat tiedot löytyvät jo Google Analyticisista. Tässä konversiopolun tosin joutuu määrittelemään itse.

Sen lisäksi mitä analytiikadata ja käyttäytymisen seuranta antavat, käyttäjiltä voi myös suoraan kysyä jotain. Hotjar antaa välineet sekä yksinkertaisten äänestysten ja monimuotoisempien kyselytutkimusten tekemiseen. Saapa sen avulla kerättyä myös testiryhmää.

Hotjar on helposti hahmotettava kokonaisuus ja hyvin sivuston kehittäjälle hyvin tuotteistettu. Ei pelkkä purkillinen kuumaa ilmaa.