Google Analytics peruskoulutus for Dummies

Opetin taannoin Google Analyticsin perusteita Turun Kauppakamarin järjestämässä koulutuksessa. Olin varaluennoitsija ja käytin jonkun muun materiaaleja. Koska osallistujat olivat jo ehtineet saada materiaalin etukäteen, en lähtenyt enää muuttamaan sitä sopimaan paremmin omaan suuhuni.

Mutta sain koulutustapahtumasta arvokasta kokemusta ja näkemystä seuraavaa kertaa varten.

Aikuinen oppii kokonaisuudesta yksityiskohtiin

Aikuinen ihminen ajattelee ja hahmottaa ympäröivää maailmaa skeemojen kautta. Skeemat ovat kokoelma koettuja kokemuksia ja muilta kuultuja tietoja, joita vastaan nyt nähtyjä asioita verrataan.

On siis vain järkevää oppia myös uutta samalla tavalla.


Tämän vuoksi rajaan melko paljon seuraavasta peruskurssin materiaalista pois sellaista, joka ei oikeasti enää liity perusteisiin. Aiheen vaikeus ei ole sopiva kriteeri sille, kuuluuko se perus- vai jatkokurssille.

Peruskurssilla käydään läpi aiheita, jotka auttavat opiskelemaan jatkokurssia.

Seuraavalla kurssillani kokonaisuus muodostuu näistä aiheista

 • Verkkoanalytiikan perusteet
  • miten sen mekaniikka toimii
  • miten peruskuviota parannetaan tapahtumilla (events)
 • Google Analytics
  • tilin rekisteröiminen
  • nykyisen seurantakoodin tarkistaminen
 • Raportoinnin perusteet
  • yleisimmät toiminnot
  • yleisö, sisältö, tavoitteet
 • Mittaus kanavasta konversioon
  • miten kanavaa mitataan
  • minkä kanavan raha maksaa vähiten

Vasta kun nämä asiat on käsitelty, on järkevää sukeltaa sisään syvemmälle ohjelman käyttöliittymään ja sen asetuksiin.

Jos ohjelman yksityiskohtiin mennään sisään liian varhain, on vaarana että kaikki jää kuulematta, koska viestiä ei ymmärrä. Ja senkin minkä luulee ymmärtävänsä, sieventää sen yksinkertaisimpaan ilmenemismuotoon.

Sitäpaitsi, yksityiskohdat on saatavilla sen miljoonasta youtube-videosta ja nettiartikkelista. Se mikä niistä puuttuu, on kokonaisuuden ymmärtäminen.

Muistan, kuinka yläasteen atk-opettajan pätevyyden kesäkurssilla saanut matematiikan opettaja (koska matikan opettajanhan pitää opettaa myös tietokoneita) opetti, kuinka A-kirjainta pitkään painamalla saa näytölle monta aata.

Tämä on tietysti totta, mutta ei kauhean käytännöllinen tieto opin vastaanottajalle. Se oli kuitenkin tapa, jolla hän hahmotti itselleen vaikeaa kokonaisuutta osissa. Jos oppia ei voi sitoa tuttuihin skeemoihin, tarttuu epäolennaisuuksiin.

Peruskurssin sisältö

Enhän olisi kunnon besserwisser, jos en tulevasta koulutuksesta huolimatta kertoisi kaikkia vastauksia jo tässä. Toisaalta, uskon myös ettei tieto itsessään ole koulutuksen avain, vaan rakennettu kokonaisuus ja ajatussparrailu.

Verkkoanalytikan perusteet

Pohjimmiltaan verkkoanalytiikassa on kyse sivulatauslaskurista. Sivulatausten välisen ajan perusteella päätellään sivulla vietetty aika. Tämän vuoksi viimeisen sivun kesto jää aina tietämättä. Jos viimeinen sivulataus on myös ensimmäinen, ollaan todella sokkoja.

Google Analyticsin perusasennus mittaa kuvan mukaan punaisia viivoja. Jos tahtoo tietää enemmän, pitää asentaa punaisia ympyröitä.

google-analytics-advanced-configuration

Punaiset ympyrät ovat painikkeita, linkkejä tai muita toimintoja yhdellä sivulla. Koska normaali sivulatausskripti ei näe niitä, pitää luoda mitattavia tapahtumia (events) Google Tag Managerin tai vastaavan avulla. Eventit voidaan ottaa avuksi myös sivun kestoa laskettaessa.

Google Analytics tili ja seurantakoodi

Google Analytics -tilin voi helposti ottaa käyttöön Gmail-osoitteella. Mutta olisi hyvä että sellainen rekisteröidään yrityksen oikealla, mutta yhteisellä sähköpostiosoitteella. Väliaikaisten gmail-tilien salasanat unohtuvat ja yleensä häviävät ihmisten vaihtumisen myötä. Myös mahdolliset ilmoitusviestit saattavat hävitä kuin tuhka tuuleen, jos kukaan ei lue osoitteen viestejä.

Muun kuin gmail-osoitteen käyttäminen Google Analytics -rekisteröintiin on

Ei-kenenkään omistamien väliaikaisten gmail-tilien salasanat unohtuvat, o. rekisteröidään yrityksen oikealla sähköpostiosoitteella.

Seurantakoodi löytyy sivun lähdekoodista. Jos koodin alkuosasta löytyy google-analytics.com/analytics.js, seurantakoodi on todennäköisesti oikein ja viimeisin versio.

Jos koodi löytyy lähdekoodin loppupuolelta tai sen tilalla löytyy google-analytics.com/ga.js, on kyse vanhasta versiosta tai sen väärästä sijainnista. Monet valmis-pluginit niin WordPressissa, Magentossa kuin phpBB-forumissakin jostain syystä edelleen tuottavat tätä vanhentunutta asennusta.

Mainittujen esimerkkien lisäksi on myös muita vaihtoehtoja.

Raportoinnin perusteet

Google Analyticsin käyttöliittymästä yleisimmät analyysit tehdään näissä kohdissa

 • Yleisö > Yleiskatsaus
 • Hankinta > Kaikki liikenne > Kanavat
 • Käyttäytyminen > Sivuston sisältö > Kaikki sivut
 • Käyttäytyminen > Sivuston sisältö > Aloitussivut

Ylläolevien lisäksi käyttöliittymästä löytyy useita muita tapoja tarkastella tietoa, mutta en käsittele niitä peruskurssilla. Segmentit käydään läpi mobiilisegmentin voimin. Luonnollisesti käyn läpi myös aikavalinnat.

Omat raportit tai raporttien automatisointi ei kuulu peruskurssin materiaaliin.

Mittaus kanavasta konversioon

Peruskurssilla emme luo tavoitteita, mutta tarkastelemme niiden toteutumista. Katsomme myös montako kertaa tavoite on toteutunut minkäkin kanavan kautta. Jos tavoitteella on euromääräinen arvo, saamme euromääräisen arvon myös kanavalle. Kun jaamme kanavan arvon siihen käytettyjen panosten kanssa, tiedämme kanavan tehokkuuden.

Uusi suosikkikysymykseni on: ”Kuinka paljon olet valmis maksamaan rahasta?

Seuraava kurssini

Seuraava kurssini pidetään Super Analyticsin tiloissa 23.3. kello 9-15. Varaa paikkasi kurssiverkkokaupasta