Mitä lapset lennättivät ennen Wrightin veljeksiä?

Luin vihdoin Simon Sinekin Start With Whyn. En ota varsinaisesti kantaa tämän yhden pienen TED-talk-ajatuksen ympärille tehtailtuun tuotelämmittelyyn tai niin monille tietokirjoille tyypilliseen jankuttamistodisteluun.

Vaan mietin lentokoneita.

Sinek nimittäin esitti mielenkiintoisen ajatuksen WHY-teoriansa ympärillä: Jos rautatieyhtiöillä olisi ollut selkeä visio omasta WHYstaan (eli antaa ihmisten liikkua mantereelta toiselle) ne olisivat todennäköisesti kehittäneet myös ensimmäisen, tai ainakin toisen polven lentokoneen.

Read more

#RIPtwitter – Reaaliaikainen livefiidi muuttuu algoritmin suodattamaksi

twitter-emergesTwitterin käyttäjäkunta on kasvamassa niin isoksi, että yhden twiitin aikaikkunaa käsitellään sekunneissa. Jo aiemmin twiittivirtaansa on voinut käsitellä erilaisissa listoissa, mutta suuri osa käyttäjistä ei niin tee.

Twitterillä onkin suuret paineet muuttaa suora live-uutisvirta Facebookin tavoin ohjelmalliseksi virraksi.
Read more

Mikä on harvestoiva, brändäävä ja konvertoiva sivutyyppi?

Olen hamstrannut näitä termejä jo jonkin aikaa miettien miten teorian esitän, mutta tulkoot nyt esille että tulee edes joskus.

Blogin sadonkorjuu haravoi ja harvestoi

Yksittäisen blogikirjoituksen pääasiallinen tehtävä on saada käyttäjä hakukoneesta tai Facebookista yrityksen verkkosivuille. Sen tietojohtajuus tai thought-leadership-funktio on vasta toissijainen tavoite. Jopa käyttäjän konvertoituminen liidiksi tai ostajaksi on toisarvoista.
Read more

Verkkopalvelun etusivu on vasta sivuasia

Nettisivuista liikkuu itsestäänselvyyksiä tai jopa suoranaisia myyttejä, joiden olemassaoloa harvoin tulee kyseenalaistettua. Yksi niistä on etusivun tärkeys.

Onko etusivu on saitin tärkein sivu?

Väite etusivun etusijasta kummittelee ihmisten - ja erityisesti ylläpitäjien - mielessä vuodesta toiseen. Väite ei varsinaisesti ole väärin, mutta se on väärin asetettu.
Read more

Facebookin dislike-button tulee skaala-arvostelun muodossa

Negatiiviseen postaukseen osallistuminen tykkäyksellä on aina ollut vähän kimurantti tilanne Facebook-käyttäjille. Sitä haluaisi tukea kaveria, mutta ei tykätä itse asiasta. Dislike-buttonia on aprikoitu jo pitkään. Propsit Facebookille siitä, että se on halunnut pitää linjastaan kiinni, eikä ole tuonut epätykkäysnappia mukaan käyttöliittymään.

Jotain kuitenkin on tulossa.

Jatkossa tykkäysnapin takaa löytyy 5-6 erilaista reaktiohymiötä vihasta rakkauteen. Emojien kasvojen ilmeitä on suunniteltu erilaisten sosiologien kanssa. Pyrkimyksenä on löytää ilmeet, jotka tulkittaisiin kulttuurista riippumatta jotakuinkin samoin.
Read more

Miten sitä asiakaskokemusta mitataan?

Pari Turun Yliopiston edustajaa kävi luonani juttelemassa asiakaskokemuksesta alustuksena tekeillä olevalle tutkimukselle. Insinööri minussa tietysti mietti miten asiakaskokemusta voisi mitata ja humanisti yritti jäsentää mitä asiakaskokemus tarkoittaa terminä.

Asiakaskokemus on yksi viime vuosien suurista pöhinäsanoista. Kuten mikä tahansa kokemus, se on henkilön subjektiivinen mielipide tai tunnetila.

Kun digimarkkinoinnin yhteydessä puhutaan asiakaskokemuksesta, yleensä sillä tarkoitetaan weppisivun käyttöliittymää. Asiakaskokemus koskee jokaista kosketuspistettä yritykseen, on se sitten verkkosivu, itse tuote, asiakaspalvelupuhelin tai vaikkapa lasku.
Read more

Specsavers vastaan Instrumentarium – kuka brändää tykimmin?

Lyhyen ajan sisällä on tullut vastaan kaksi tapausta, jossa ihminen muistelee televisiossa näkemäänsä Specsaversien mainosta. Kummassakin tapauksessa kertoja kuvaili nimenomaan mainoksen ranskalaistunnelmaa. Missä kohtaa kuulija korjasi kyseessä olevan Instrumentariumin mainoksen.

Kumpi voitti?Read more

Mainostorstai takeaway

Turun #Mainostorstaista alkaa olla toista viikkoa. Pölyn ja savun hälvettyä on aika tarkistaa liitännät, sekä suorittaa moderniksi omien ajatusten reflektoinniksi naamioitu tapahtuma-arvostelu.

Valitettavasti päivän päällimmäiseksi tunteeksi jää hämmennys markkinoinnin pysähtyneisyydestä, pölyttyneisyydestä ja mukayrittämisestä.Read more

Google Analytics Calculated Metrics betakäytössä

Eri metriikoiden välillä tehtäviä laskutoimituksia on toivottu Google Analyticsiltä jo vuosia. Vihdoin tämä ominaisuus on nyt saatavilla.

Ominaisuus on betakäytössä Universal Analyticsin käyttäjille. Vanhojen seurantakoodien käyttäjille on siis taas uusi lisäsyy päivittää koodit nykypäivään.

Read more

Älä hukkaa myyntiä puutteellisella tiedolla

Teknologian tarvetta tulee pidettyä itsestäänselvyytenä täällä analytiikkatalossakin. Ominaisuus sitä ja ominaisuus tätä; käppyrä, tilasto, prosentti, buzzword.

So what?

Liiketoiminnan johtamisessa tarvitaan tietoa. Tietoa kerätään monenlaisilla business intelligence -ratkaisuilla, joilla toimintaa hienosäädetään, kehitetään uutta ja parannetaan vanhaa. Puhutaan "tiedolla johtamisesta” vastapainona mutu-johtamiselle.

Asioista päätetään sen sijaan että ne tapahtuvat omalla painollaan. Faktajohtaminen vs fiilisjohtaminen.
Read more

Aseta suppilo kassakoneen suulle: Google Analytics Goal Funnel

Kirjoitus on alunperin julkaistu Super Analyticsin blogissa.

Yksittäisillä, sivulatauksiin perustuvalla verkkosivuanalytiikalla ei ole mitään merkitystä, jos niitä ei niputa vertailtaviksi kokonaisuuksiksi. Yksi usein laiminlyöty tekijä on yhden tavoitteen ympärille tai eteen asetettu suppilo.

Melkein jokainen verkkokaupan pitäjä osaa kyllä määritellä ostotapahtuman analytiikan tavoitteeksi, ja sille kerääntyy ihan euromääräistäkin dataa. Tämä tieto on yksinään kuitenkin ihan yhtä turha, kuin kassakoneenkin data kivijalkamyymälässä. Tästä on kiinnostunut vain tilitoimisto ja verottaja, mutta tämän avulla ei voi kehittää liiketoimintaa.Read more

Ketterä lanseeraus on suunniteltu muutostila

Kansakunnan digitalisti, Ville Tolvanen kirjoitti blogissaan lanseerauksen suunnitelmallisuuden tähdellisyydestä. Olen täysin samaa mieltä. Liian usein lanseeraus tehdään varovasti ja vähän kerrallaan, jolloin menetetään hetkellisen kiinnostuksen momentum. Liian hajallaan olevat hiutaleet eivät muodosta lumipalloa.

Toisaalta olen lanseerauksen suunnitelmallisuudesta myös eri mieltä.

Read more

WhatsApp webin kirjautumisen käyttäjäkokemus on huippuluokkaa

WhatsAppia pystyy nyt käyttämään myös tietokoneen kautta. Tosin edelleen vain selainikkunasta. Ominaisuus on julkistettu jo vähän aikaa sitten, mutta siinä oli käyttöturvaongelmia, joiden vuoksi asiasta ei ole pidetty suuren suurta meteliä.

Mutta nyt meteliä jo kannattaa pitää.

WhatsAppin selainsovellukseen kirjautumisen käyttäjäkokemus on kuin tulevaisuudesta. Enää ei tarvitse keksiä salasanoja, lähetellä varmistusviestejä sähköpostilla ja syöttää niitä lähes kivikautisella keksinnöllä: näppäimistöllä. Ehei.Read more

Snapchat for dummies, mistä oikein on kysymys

Snapchat Chillie
Snapchat Chillie on kummitus, joka on vallannut 100 miljoonaa matkapuhelinta ja jakaa itsetuhoutuvia kuvia ja lyhyitä videoleikkeitä.

Häh?Read more

Inbound- ja sisältömarkkinointi pyörii markkinoinnin automaation varassa

Inbound- ja sisältömarkkinointi (content marketing) ovat modernin markkinoinnin pöhinäsanoja. Niiden olennaisena osana on lajitelma erilaisia markkinoinnin automaation työkaluja, joita löytyy lähes joka hintaluokasta ja ominaisuusvalikoimasta.

Mutta mitä se inbound- tai sisältömarkkinointi nyt sitten oikeastaan on?

Termi inbound viittaa sisäänpäin tulevaan yhteydenottoon. Tämä puolestaan saadaan aikaan luomalla vangitsevaa ilmaissisältöä.Read more

Sunnuntailisien leikkausta vastustaa enimmäkseen yleinen muutosvastarinta

Kansa nousee barrikadeille kun valtio aikoo leikata sunnuntailisiä ja poistaa kahden vapaapäivän palkat, sekä vähentää muita erityisesti pieniä palkansaajia ja naisia riistäviä etuisuuksia. Ensi alkuun ehdotukset saattavat vaikuttaa järkyttävän ylimitoitetuilta ja vain pientä kansanryhmää koskevilta. Kukaan tuskin erityisesti haluaa luopua omista eduistaan, mutta otetaan kuitenkin tarkasteluun sekä muutosten tosiasialliset vaikutukset, että niiden historiallinen konteksti.Read more

Tuntilaskutukseen perustuva hinnoittelu vuotaa resursseja

Avaimet käteen
Kuva: FreeDigitalPhotos.net

Kaikki ovat varmasti kuulleet tarinan ydinvoimalainsinööristä, joka veloitti satasen venttiilin vääntämisestä ja 9 900 oikean venttiilin tietämisestä yhteensä puolen tunnin työrupeamassa. Vaikka venttiilin kääntämisen ansiosta estettiin koko voimalan alasajo ja kymmenien tuhansien kustannukset, insinöörin laskua pidettiin kohtuuttomana. Koska ethän sä tehnyt kuin puoli tuntia duunia.

Tuntilaskutus (ja tuntipalkka) on menneen maailman mittayksikkö. Teollistuneen yhteiskunnan työntekijä oli tehdaskoneen inhimmillinen jatkumo, jolloin oli ihan luonnollista mitata työtä aikaperusteisesti. Modernissa maailmassa se ei pelkästään ole tarpeetonta, mutta myös haitallista.

Tuntilaskutus on huono laskutusmetodi.Read more

Vakuutusyhtiön vaikeaksi tekemä silmälasien vahinkoilmoitus

Broken glassesRikoin silmälasini, mikä tarkoittaa tietysti vahinkoilmoituksen tekoa vakuutusyhtiölle. Ymmärrettävästi vakuutusyhtiö ei halua tehdä vahinkoilmoituksesta liian helppoa, mutta tämä tapaus oli palvelukokemuksena melko surullinen.

Ensinnäkin halusin tarkistaa mitä sopimusehdot ylipäätään sanovat silmälasien korvaamisesta. Kirjauduin sisään vakuutusyhtiön verkkopalveluun ja sain eteeni kauniin listan kaikissa voimassaolevista vakuutuksistani. Jokaisen vakuutuksen yhteydessä oli linkki voimassaoleviin vakuutusehtoihin.

Paitsi ettei ollut.Read more

Yritystäsi ei ole 40 vuoden päästä, ellei se muutu

Suurin osa uusista yrityksistä kaatuu kahden vuoden sisällä. Tämä on mantra, jota olemme oppineet uskomaan. Mutta on yrityksillä muitakin määräaikoja.

Tutkimuksen mukaan, ison yrityksen (Fortune 500) odotettu elinikä on vain 40 vuotta.

Muutos on pysyvä olotila, eikä yritys voi muuttuvassa ympäristössä toimia samalla strategialla. Vai löydätkö lähipiiristäsi yrityksen, joka toimii samalla strategialla kuin vuonna 1975? Todennäköisesti et.Read more

The need for strategic change is quickening

Most of the companies fail in two years. We take this general rule of thumb for granted with start-ups. But there are other deadly thresholds, too. Did you know that the expected lifespan of a Fortune 500 company is 40 years?

Photo by jscreationz
Photo by jscreationzs

Why is that?Read more