Somepäälliköt ja community managerit ovat digitalisaation lastentarhanopettajia

Vertauskuva toivottavasti suututtaa jonkun. Lastentarhanopettajat ovat erittäin tärkeitä ihmisiä ohjaamaan lapsia kohti heidän opiskelu-uraansa ja tukemaan perheitä tässä kriittisessä ruuhkavuosirupeamassa.

Mutta jos ihan rehellisiä ollaan, mikään risteilijäalus tuskin jäisi rakentamatta, jos lastentarhanopettajat yhtäkkiä lakkaisivat olemasta. Todennäköisesti hyvin harva varustamo on syntynyt innostavan lastentarhanopettajan vaikutuksesta. Tuskin yhtäkään.

one-does-not-simply-disrupt-company-with-a-community-managerRead more

Kaikki digimarkkinointi ei ole kaikki markkinointi

Turun Kauppakorkeakoulu järjesti kaksipäiväisen Digi-do digi-day II -digimarkkinoinnin seminaarin (jonnet ei tiedä mistä nimi tulee) johon minut pyydettiin puhumaan.

Digi-do digi-day II: Digitaalinen markkinointi

Hieman poikkeuksellisesti aiheekseni ei olekaan annettu markkinoinnin mittaamista, vaan digimarkkinoinnin kanavat yleisemmin. Koska Facebookin ja muiden somekanavien listaaminen olisi tylsää, aloin miettiä asiaa vähän isommalla mittakaavalla.

Read more

Täydellinenkin sisältö voi olla rahan heittämistä ikkunasta

Kaikki varmaan tietää teoriassa miten sisältömarkkinointi toimii. Pitää julkaista hyvää ja informatiivista sisältöä, joka houkuttelee luokseen käyttäjiä.

Siis noin teoriassa.

Read more

Yli 60 haastattelua sisältömarkkinoinnista Content Promotion Summitista

Content Promotion Summit oli heinä-elokuussa pidetty sisältömarkkinoinnin verkkoseminaari, johon koottiin yli 60 alan vaikuttajan videohaastattelua. Kukin haastattelu oli ilmaiseksi näkyvillä 48 tuntia jonka jälkeen ne ovat muuttuneet maksullisiksi. Tapahtuman isäntinä oli Cody Lister ja Jason Quey.

Read more

Seth Godin: Startup-koulu

Seth Godin on kirjoittaja ja puhetyöläinen, joka käsittelee jälkiteollisen maailman markkinointia ja johtamista. Erityisesti hän puhuu ideoiden syntymisestä, heimokulttuureista ja vaatimattomasti kaiken muuttamisesta.

Seth on kirjoittanut parikymmentä kirjaa, esiintynyt kolmasti TED-talkissa, ainakin kaksi kertaa Inbound-tapahtumassa (2013 ja 2015) ja kiertää pitämässä erilaisia kursseja.

Toiset muistaa Sethin siitä, että hän on kalju ja hänellä on hassut silmälasit.

Read more

Disruption 42 kysymystä joilla murrat markkinoinnin ja liiketoimintamallin

Disruption®-metodin tarkoituksena on auttaa ajattelemaan eri tavoilla ja löytämään uusia lähestymiskulmia ennestään tuttuun asiaan.

Koska tarkoitus ei ole saavuttaa inkrementaalista lisäystä vaan eksponentiaalista kasvua, on helppoa nähdä disruption miellyttävän erityisesti sekä start-up- että digitalisaatiopiirejä.

Read more

Sopiiko MailChimp minun sähköpostimarkkinointini työkaluksi?

MailChimp on defacto aloitusohjelma kun puhutaan sähköpostimarkkinoinnista. Miksi ei olisikaan. Se on alkuun ilmainen, siinä on noin miljoona integrointia ja tonnikaupalla ominaisuuksia, joita ei välttämättä löydy saman kaliiperin kilpailjoilta.

Read more

Digitalisaatio on ruma sana / konsulttien raiskaama

Kansakunnandigitalistin, Ville Tolvasen twiitti palautti ajatukseni jo aiemminkin miettimääni teemaan sanojen ja termien merkityksestä

ICT on asioiden sähköistämistä. Digitalisaatio käyttäytymisen, prosessien ja toimintamallien muuttamista dataan, älykkäiksi.

Kieli on parhaimmillaankin vain joukko yhteisesti sovittuja, mutta kirjoittamattomia sääntöjä.

Jotka ovat voimassa vain toistaiseksi.

Read more

Referral- eli suosittelumarkkinointi on unohdettu

Growth Hackerien lempimantra pirate metrics (AARRR) on tapa huolehtia kasvun mahdollistamisesta useammallakin rintamalla kuin pelkällä perinteisellä mainonnalla ja uusasiakashankinnalla. Lista jatkuu edellisen jälkeen aktivoinnilla, pysyvyydellä ja rahallisella liikevaihdolla. Ja suositteluilla.

Pirate Metrics

  • Acquisition - uusien käyttäjien hankinta
  • Activation - kokeilukäyttäjien aktivointi tipping pointin ylitse
  • Retention - vanhojen käyttäjien pysyvyys
  • Revenue - käyttäjistä saatu rahallinen arvo
  • Referral - käyttäjien käyttäminen suostutteluun

Väitän kuitenkin että listan viimeinen kohta referral (eli viittaukset tai oikeastaan suositukset) on uusien käyttäjien hankintakanavana selkeästi laiminlyöty.

Read more

3 vinkkiä somepresenssin lanseeraukseen

Kävin tänään Meltwaterin ja Dinglen yhdessä järjestelmässä someaamuseminaarissa. Twiitit löytää mammuttihäshtagilla #someasiakaskokemus, jonka meinasi joka kerralla kirjoittaa väärin. Keräsin kolmen esiintyjän ja yhden paneelin joukosta kolme keskeisintä tärppiä ja puin ne jokseenkin omiksi sanoiksi.

Lisäksi minua kummastuttaa tapa, missä yleisössä istuvat ihmiset twiittaavat esiintyjän sanoja tapahtuman virallisella aihetunnisteella. Sehän ei ensinkään palvele tapahtumaa, muutoin kuin näkyvyytenä. Eikä se oikein palvele sitä twiittaajaakaan, jos oman kuratoinnin panos omille seuraajille on ohut ja olematon.

Eikä se ainakaan palvele sitä tapahtumassa mukana olevaa kanssatwiittaajaa.

Tapahtumatwiittaus onkin oman aikansa Kilroy was here -graffiti. Klikkaa ja Twiittaa

Read more

Hotjar on julkaissut integraation Hubspotiin – mitä se ja muut suunnitelmat tarkoittavat

Maltalainen Hotjar on integroinut itsensä Hubspotiin. Hotjar on ohjelma, jolla voi seurata käyttäjän laadullista käyttäytymistä yksittäisellä sivulla. Ohjelma tekee videotallenteiden lisäksi lämpökarttoja hiiren liikkeistä, klikkauksista ja näytön vierittämisestä.

(Jos rekisteröit ilmaisen Hotjar-tilin referral-linkistäni minä saatan saada t-paidan tai hupparin.)

Hotjarin avulla on myös helppoa tehdä kyselyitä (survey) ja äänestyksiä (poll).

Read more

Google Analytics peruskoulutus for Dummies

Opetin taannoin Google Analyticsin perusteita Turun Kauppakamarin järjestämässä koulutuksessa. Olin varaluennoitsija ja käytin jonkun muun materiaaleja. Koska osallistujat olivat jo ehtineet saada materiaalin etukäteen, en lähtenyt enää muuttamaan sitä sopimaan paremmin omaan suuhuni.

Mutta sain koulutustapahtumasta arvokasta kokemusta ja näkemystä seuraavaa kertaa varten.

Aikuinen oppii kokonaisuudesta yksityiskohtiin

Aikuinen ihminen ajattelee ja hahmottaa ympäröivää maailmaa skeemojen kautta. Skeemat ovat kokoelma koettuja kokemuksia ja muilta kuultuja tietoja, joita vastaan nyt nähtyjä asioita verrataan.

On siis vain järkevää oppia myös uutta samalla tavalla.

Read more

Dropbox huolehtii käyttäjistään isoveljen lailla

Minulla on käytössä Dropbox. Ei niinkään tiedostojen varmuuskopioiksi tai edes varsinaisesti pilvikovalevyksi vaan enemmänkin keinona siirtää tiedostoja eri laitteiden välillä. Dropboxin kansio on käytössä niin läppärillä, iPadilla kuin iPhonellakin.

Dropbox website screenshot
Kasvattamaan levytilaani ja rekisteröi ilmainen Dropbox-tili tällä linkillä.

Tuntuu siltä, että puhelimella otetut valokuvat on helpompi kopioida tietokoneelle Dropboxin kuin iCloudin kautta. Samoin jonkin PDF-tiedoston katsominen puhelimella on yksinkertaisesti helpointa Dropboxin kautta.

Read more

Ilmainen kokeilujakso ei ole kuollut – Viaplay näyttää miten

Erilaisten ilmaisten kokeilujaksojen hiipumisesta on puhuttu pitkään. Palvelua ilmaiseksi määräajan käyttänyt kokeilija siirtyy maksavaksi asiakkaaksi hämmästyttävän harvoin. Tuote ei joko vastaa odotuksia tai käyttäjä keksii jonkin tavan kiertää kokeilujakson rajoitukset.

Suurin osa trialeista epäonnistuu aivan toisesta syystä: Kokeilukäyttäjä ei oikeasti käytä palvelua. Klikkaa ja Twiittaa

Olen itse rekisteröitynyt useisiin markkinoinnin automaation verkkopalveluihin. Yleensä en ole lähettänyt niillä ensimmäistäkään kampanjaa, saati jaksanut rakentaa liidikeräimiä. En kuitenkaan tunnusta olevani erityisen laiska asiassa. Rekisteröidyn, kirjaudun, pyörin hetken ympäriinsä ja tökin joitain ominaisuuksia. Kyllästyn ja katoan.

Read more

Mitä lapset lennättivät ennen Wrightin veljeksiä?

Luin vihdoin Simon Sinekin Start With Whyn. En ota varsinaisesti kantaa tämän yhden pienen TED-talk-ajatuksen ympärille tehtailtuun tuotelämmittelyyn tai niin monille tietokirjoille tyypilliseen jankuttamistodisteluun.

Vaan mietin lentokoneita.

Sinek nimittäin esitti mielenkiintoisen ajatuksen WHY-teoriansa ympärillä: Jos rautatieyhtiöillä olisi ollut selkeä visio omasta WHYstaan (eli antaa ihmisten liikkua mantereelta toiselle) ne olisivat todennäköisesti kehittäneet myös ensimmäisen, tai ainakin toisen polven lentokoneen.

Read more

#RIPtwitter – Reaaliaikainen livefiidi muuttuu algoritmin suodattamaksi

twitter-emergesTwitterin käyttäjäkunta on kasvamassa niin isoksi, että yhden twiitin aikaikkunaa käsitellään sekunneissa. Jo aiemmin twiittivirtaansa on voinut käsitellä erilaisissa listoissa, mutta suuri osa käyttäjistä ei niin tee.

Twitterillä onkin suuret paineet muuttaa suora live-uutisvirta Facebookin tavoin ohjelmalliseksi virraksi.
Read more

Mikä on harvestoiva, brändäävä ja konvertoiva sivutyyppi?

Olen hamstrannut näitä termejä jo jonkin aikaa miettien miten teorian esitän, mutta tulkoot nyt esille että tulee edes joskus.

Blogin sadonkorjuu haravoi ja harvestoi

Yksittäisen blogikirjoituksen pääasiallinen tehtävä on saada käyttäjä hakukoneesta tai Facebookista yrityksen verkkosivuille. Sen tietojohtajuus tai thought-leadership-funktio on vasta toissijainen tavoite. Jopa käyttäjän konvertoituminen liidiksi tai ostajaksi on toisarvoista.
Read more

Verkkopalvelun etusivu on vasta sivuasia

Nettisivuista liikkuu itsestäänselvyyksiä tai jopa suoranaisia myyttejä, joiden olemassaoloa harvoin tulee kyseenalaistettua. Yksi niistä on etusivun tärkeys.

Onko etusivu on saitin tärkein sivu?

Väite etusivun etusijasta kummittelee ihmisten - ja erityisesti ylläpitäjien - mielessä vuodesta toiseen. Väite ei varsinaisesti ole väärin, mutta se on väärin asetettu.
Read more

Facebookin dislike-button tulee skaala-arvostelun muodossa

Negatiiviseen postaukseen osallistuminen tykkäyksellä on aina ollut vähän kimurantti tilanne Facebook-käyttäjille. Sitä haluaisi tukea kaveria, mutta ei tykätä itse asiasta. Dislike-buttonia on aprikoitu jo pitkään. Propsit Facebookille siitä, että se on halunnut pitää linjastaan kiinni, eikä ole tuonut epätykkäysnappia mukaan käyttöliittymään.

Jotain kuitenkin on tulossa.

Jatkossa tykkäysnapin takaa löytyy 5-6 erilaista reaktiohymiötä vihasta rakkauteen. Emojien kasvojen ilmeitä on suunniteltu erilaisten sosiologien kanssa. Pyrkimyksenä on löytää ilmeet, jotka tulkittaisiin kulttuurista riippumatta jotakuinkin samoin.
Read more

Miten sitä asiakaskokemusta mitataan?

Pari Turun Yliopiston edustajaa kävi luonani juttelemassa asiakaskokemuksesta alustuksena tekeillä olevalle tutkimukselle. Insinööri minussa tietysti mietti miten asiakaskokemusta voisi mitata ja humanisti yritti jäsentää mitä asiakaskokemus tarkoittaa terminä.

Asiakaskokemus on yksi viime vuosien suurista pöhinäsanoista. Kuten mikä tahansa kokemus, se on henkilön subjektiivinen mielipide tai tunnetila.

Kun digimarkkinoinnin yhteydessä puhutaan asiakaskokemuksesta, yleensä sillä tarkoitetaan weppisivun käyttöliittymää. Asiakaskokemus koskee jokaista kosketuspistettä yritykseen, on se sitten verkkosivu, itse tuote, asiakaspalvelupuhelin tai vaikkapa lasku.
Read more